Grécke špeciality – varili sme s tými najlepšími

Späť na zoznam 4. marec, 2019
3 min. čítania
Autor: Petra

Letná dovolenka je ešte ďaleko, ale my sme si chuť dovolenky pripravili už teraz. Ako po minulé roky, aj tento rok k nám zavítali šéfkuchári z gurmánskej tour Sympossio z prestížnej gréckej siete Aldemar a spolu s nimi sme si v rámci školy varenia pripravili grécke kulinárske špeciality, o ktoré sa s Vami radi podelíme prostredníctvom receptov.

 

Olivová polievka s pečenou feta tyčinkou

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Polievka

500 g čerstvých vykostkovaných olív
200 g póru
200 g cibule
200 g zemiakov
200 g mrkvy
1 strúčik cesnaku
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína

Feta tyčinka

5 plátkov lístkového cesta
200 g syru feta
250 g jogurtu
1 zväzok čerstvého tymiánu
1 zväzok čerstvého oregána
100 ml olivového oleja
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Polievka

Olivy zbavte soli ponorením do vriacej vody na niekoľko minút a následne do studenej vody. Prípadne olivy odsoľte namočením do studenej vody počas pol hodiny. Opakujte tento proces niekoľkokrát. Umyte a nakrájajte zeleninu. Zeleninu sprudka opečte na olivovom oleji a varte, kým nezmäkne. Pridajte víno a varte 3-4 minúty. Pridajte teplú vodu (alebo zeleninový vývar pre ešte lepšiu chuť) aby bola zelenina ponorená a priveďte do varu. Varte asi pol hodinu, kým bude zelenina mäkká. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu teplej vody. Do nádoby pridajte  olivy zbavené soli a rozmiešajte polievku ručným mixérom. Podľa potreby dochuťte soľou a čerstvým mletým korením.

Feta tyčinka

Nakrájajte cesto na pásiky. Natrite ho olivovým olejom, aby bolo cesto chrumkavé po upečení.  Celé cesto posypte nastrúhaným feta syrom a bylinkami. Zarolujte tyčinku do tvaru flauty a opakujte pre zvyšné plátky. Plátky pečte na pečiacom papieri vo vyhriatej rúre na 170 -180° C do zlato-hneda.

Servírovanie

Polievku podávame v miske s tyčinkou položenou cez okraj taniera a s lyžičkou jogurtu v strede.

Morský vlk zabalený vo vínnych listoch s čiernymi fazuľkami, cherry paradajkami, fenyklom a hrozienkami

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Ryba

20 ks filetov Morského vlka (každý 80-100g)
20 zavarených vínnych listov

Obloha

500 g čiernych fazuliek
500 g cherry paradajok
3 ks fenyklu
3 ks póru
3 ks cibule
1 ks jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 menšia vetvička tymiánu
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína
soľ a čerstvé mleté korenie
nastrúhaná kôra z 2 citrónov

Postup:

Ryba

Marinujte rybu v zmesi olivového oleja, soli a čierneho korenia minimálne pol hodinu. Potom omotajte filé v listoch viniča.

Obloha

Uvarte fazule al dente a nechajte ich vychladnúť. Umytú a nakrájanú zeleninu, restujte v panvici na olivovom oleji. Pridajte postupne hrozienka,fazuľu, víno a dôkladne premiešajte. Okoreňte podľa chuti a  a na zeleninu poukladajte obalenú rybku kožou dole presunúť ryby s vinicou listom (s kožou dole) na vrchole. Zakryte panvicu pokrievkou a varte pri nízkej teplote  6-7 minút, kým ryba nebude hotová. V prípade potreby podlejte rybku zeleninovým vývarom, aby sa vám zmes nepripálila.

Servírovanie

Servírujte zeleninu na veľkom plytkom tanieri s filé z Morského vlka  navrchu. Dolaďte kvapkami olivového oleja s citrónovou kôrou pre zvýraznenie chuti.

„Petimezopita“ Pomarančovo – kardamómové želé a vanilková zmrzlina s aromatizovaným olivovým olejom

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Petimezopita

750 ml Petimezi (grécky hroznový sirup)
250 ml olivového oleja
70 g cukru
1 ČL škorice
nastrúhaná kôra z 5 pomarančov
20 ml Tsikoudia – grécky likér Raki
150 ml pomarančového džúsu
400 g univerzálnej múky
100 g karobovej múky
1 ČL kypriacieho prášku

Pomarančové želé

1 l pomarančového džúsu
10 g želatíny
4 g celého kardamómu

1 kg vanilkovej zmrzliny
100 ml vanilkového olivového oleja

Postup:

„Petimezopita“ koláč

Oranžové želé

Pomarančový džús s kardamómom na panvici priveďte do varu, aby sa uvoľnila aróma. Vyberte kardamóm, pridajte želatínu a miešajte kým sa úplne neroztopí. Panvicu odstavte zo sporáku, vylejte na veľký plech, aby sa ochladila  Želé nakrájajte na malé kocky.

Servírovanie

Teplý koláčik naservíruje s kúskami pomarančového želé a kopčekom vanilkovej zmrzliny a kvapkou vanilkového oleja.

 

Dobrú chuť! A my sa tešíme na varenie so sieťou Aldemar opäť o rok!

 

13. máj, 2019
1 min. čítania

Omán vašimi očami

Nedávno sa z Ománu vrátili poslední dovolenkujúci v tejto sezóne. Ďakujeme všetkým, ktorí s nami v Ománe dovolenkovali    Omán ste si obľúbili vďaka nekonečne dlhým plážam s bielym pieskom, tyrkysovej vode Indického oceánu, exkluzívnym hotelom a pohostinnej atmosfére. Dôkazom sú aj Vaše odozvy a recenzie, ktoré nám neustále posielate na jednoducho fascinujúcu krajinu, ktorá je označovanáPrečítaj si viac

3. máj, 2019
3 min. čítania

10 najkrajších miest v Andalúzii

Ľudová múdrosť hovorí, že kto chce spoznať pravé Španielsko, mal by sa vybrať do Andalúzie, kam turistov zo všetkých kútov sveta už roky lákajú tanečnice flamenca, dobré víno, býčie zápasy, ale najmä široké pláže Costa del Sol obmývané priezračne čistým morom. Prinášame Vám top 10 tipov na zaujímavé atrakcie a miesta, ktoré treba vidieť priPrečítaj si viac

29. apríl, 2019
3 min. čítania

Navštívili sme pred sezónou Jordánsko

Sezóna dovoleniek sa už blíži a preto sme sa začiatkom apríla spolu s predajcami dovoleniek z celého Slovenska vybrali do Jordánska na infocestu. Počas infociest  každoročne spoznávame mnohé zaujímavé destinácie, počas ktorých testujeme a navštevujeme hotely, aby sme Vám pri výbere dovolenky vedeli čo najlepšie poradiť. Je to výborný spôsob ako vyskúšať nielen samotné hotely, ale ajPrečítaj si viac