Grécke špeciality – varili sme s tými najlepšími

Späť na zoznam 4. marca, 2019
3 min. čítania
Autor: Petra

Letná dovolenka je ešte ďaleko, ale my sme si chuť dovolenky pripravili už teraz. Ako po minulé roky, aj tento rok k nám zavítali šéfkuchári z gurmánskej tour Sympossio z prestížnej gréckej siete Aldemar a spolu s nimi sme si v rámci školy varenia pripravili grécke kulinárske špeciality, o ktoré sa s Vami radi podelíme prostredníctvom receptov.

 

Olivová polievka s pečenou feta tyčinkou

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Polievka

500 g čerstvých vykostkovaných olív
200 g póru
200 g cibule
200 g zemiakov
200 g mrkvy
1 strúčik cesnaku
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína

Feta tyčinka

5 plátkov lístkového cesta
200 g syru feta
250 g jogurtu
1 zväzok čerstvého tymiánu
1 zväzok čerstvého oregána
100 ml olivového oleja
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Polievka

Olivy zbavte soli ponorením do vriacej vody na niekoľko minút a následne do studenej vody. Prípadne olivy odsoľte namočením do studenej vody počas pol hodiny. Opakujte tento proces niekoľkokrát. Umyte a nakrájajte zeleninu. Zeleninu sprudka opečte na olivovom oleji a varte, kým nezmäkne. Pridajte víno a varte 3-4 minúty. Pridajte teplú vodu (alebo zeleninový vývar pre ešte lepšiu chuť) aby bola zelenina ponorená a priveďte do varu. Varte asi pol hodinu, kým bude zelenina mäkká. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu teplej vody. Do nádoby pridajte  olivy zbavené soli a rozmiešajte polievku ručným mixérom. Podľa potreby dochuťte soľou a čerstvým mletým korením.

Feta tyčinka

Nakrájajte cesto na pásiky. Natrite ho olivovým olejom, aby bolo cesto chrumkavé po upečení.  Celé cesto posypte nastrúhaným feta syrom a bylinkami. Zarolujte tyčinku do tvaru flauty a opakujte pre zvyšné plátky. Plátky pečte na pečiacom papieri vo vyhriatej rúre na 170 -180° C do zlato-hneda.

Servírovanie

Polievku podávame v miske s tyčinkou položenou cez okraj taniera a s lyžičkou jogurtu v strede.

Morský vlk zabalený vo vínnych listoch s čiernymi fazuľkami, cherry paradajkami, fenyklom a hrozienkami

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Ryba

20 ks filetov Morského vlka (každý 80-100g)
20 zavarených vínnych listov

Obloha

500 g čiernych fazuliek
500 g cherry paradajok
3 ks fenyklu
3 ks póru
3 ks cibule
1 ks jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 menšia vetvička tymiánu
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína
soľ a čerstvé mleté korenie
nastrúhaná kôra z 2 citrónov

Postup:

Ryba

Marinujte rybu v zmesi olivového oleja, soli a čierneho korenia minimálne pol hodinu. Potom omotajte filé v listoch viniča.

Obloha

Uvarte fazule al dente a nechajte ich vychladnúť. Umytú a nakrájanú zeleninu, restujte v panvici na olivovom oleji. Pridajte postupne hrozienka,fazuľu, víno a dôkladne premiešajte. Okoreňte podľa chuti a  a na zeleninu poukladajte obalenú rybku kožou dole presunúť ryby s vinicou listom (s kožou dole) na vrchole. Zakryte panvicu pokrievkou a varte pri nízkej teplote  6-7 minút, kým ryba nebude hotová. V prípade potreby podlejte rybku zeleninovým vývarom, aby sa vám zmes nepripálila.

Servírovanie

Servírujte zeleninu na veľkom plytkom tanieri s filé z Morského vlka  navrchu. Dolaďte kvapkami olivového oleja s citrónovou kôrou pre zvýraznenie chuti.

„Petimezopita“ Pomarančovo – kardamómové želé a vanilková zmrzlina s aromatizovaným olivovým olejom

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Petimezopita

750 ml Petimezi (grécky hroznový sirup)
250 ml olivového oleja
70 g cukru
1 ČL škorice
nastrúhaná kôra z 5 pomarančov
20 ml Tsikoudia – grécky likér Raki
150 ml pomarančového džúsu
400 g univerzálnej múky
100 g karobovej múky
1 ČL kypriacieho prášku

Pomarančové želé

1 l pomarančového džúsu
10 g želatíny
4 g celého kardamómu

1 kg vanilkovej zmrzliny
100 ml vanilkového olivového oleja

Postup:

„Petimezopita“ koláč

Oranžové želé

Pomarančový džús s kardamómom na panvici priveďte do varu, aby sa uvoľnila aróma. Vyberte kardamóm, pridajte želatínu a miešajte kým sa úplne neroztopí. Panvicu odstavte zo sporáku, vylejte na veľký plech, aby sa ochladila  Želé nakrájajte na malé kocky.

Servírovanie

Teplý koláčik naservíruje s kúskami pomarančového želé a kopčekom vanilkovej zmrzliny a kvapkou vanilkového oleja.

 

Dobrú chuť! A my sa tešíme na varenie so sieťou Aldemar opäť o rok!

 

4. júla, 2020
< 1 min. čítania

Peloponéz – virtuálna prehliadka hotelov

Preneste sa s nami na bájny Peloponéz, najjužnejšiu časť gréckej pevniny, s ktorou je tento polostrov spojený len Korintským prieplavom. Inšpirujte sa krásnymi zábermi z vtáčej perspektívy. Vďaka virtuálnej reality získate predstavu, ako vyzerá pláž pred hotelom, uvidíte kde si môžete dať drink pri západe Slnka, kde sa dá vyjašiť na toboganoch či kam vyraziťPrečítaj si viac

1. júla, 2020
3 min. čítania

Za históriou na bájny Peloponéz

Peloponéz je grécky polostrov s rozlohou 21 tisíc km², spojený s gréckou pevninou Istmickou šijou (Korinstký prieplav), vybudovanou v roku 1893. Peloponéz je považovaný za kolísku moderného gréckeho štátu a pýši sa úchvatnou prírodou, bohatou históriou a nádhernými pieskovými plážami. Dejiny Peloponézu Od stredoveku až do 19. storočia označovali Gréci Peloponéz menom Moreas. Toto menoPrečítaj si viac

29. júna, 2020
2 min. čítania

Dokonalá dovolenka na ostrove Rodos

Najväčší z Dodekanézskych ostrovov bol v minulosti vďaka výhodnej polohe na juhu Egejského mora križovatkou medzi Európou a Orientom, dnes vďaka 300 slnečným dňom v roku patrí grécky ostrov Rodos k najvyhľadávanejším dovolenkovým destináciám. Najpôsobivejšie miesto ostrova je bezpochýb hlavné mesto Rodos zaradené na zoznam UNESCO, je popretkávané labyrintom dláždených uličiek, ktoré vás prenesú späťPrečítaj si viac