Grécke špeciality – varili sme s tými najlepšími

Späť na zoznam 4. marec, 2019
3 min. čítania
Autor: Petra

Letná dovolenka je ešte ďaleko, ale my sme si chuť dovolenky pripravili už teraz. Ako po minulé roky, aj tento rok k nám zavítali šéfkuchári z gurmánskej tour Sympossio z prestížnej gréckej siete Aldemar a spolu s nimi sme si v rámci školy varenia pripravili grécke kulinárske špeciality, o ktoré sa s Vami radi podelíme prostredníctvom receptov.

 

Olivová polievka s pečenou feta tyčinkou

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Polievka

500 g čerstvých vykostkovaných olív
200 g póru
200 g cibule
200 g zemiakov
200 g mrkvy
1 strúčik cesnaku
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína

Feta tyčinka

5 plátkov lístkového cesta
200 g syru feta
250 g jogurtu
1 zväzok čerstvého tymiánu
1 zväzok čerstvého oregána
100 ml olivového oleja
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Polievka

Olivy zbavte soli ponorením do vriacej vody na niekoľko minút a následne do studenej vody. Prípadne olivy odsoľte namočením do studenej vody počas pol hodiny. Opakujte tento proces niekoľkokrát. Umyte a nakrájajte zeleninu. Zeleninu sprudka opečte na olivovom oleji a varte, kým nezmäkne. Pridajte víno a varte 3-4 minúty. Pridajte teplú vodu (alebo zeleninový vývar pre ešte lepšiu chuť) aby bola zelenina ponorená a priveďte do varu. Varte asi pol hodinu, kým bude zelenina mäkká. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu teplej vody. Do nádoby pridajte  olivy zbavené soli a rozmiešajte polievku ručným mixérom. Podľa potreby dochuťte soľou a čerstvým mletým korením.

Feta tyčinka

Nakrájajte cesto na pásiky. Natrite ho olivovým olejom, aby bolo cesto chrumkavé po upečení.  Celé cesto posypte nastrúhaným feta syrom a bylinkami. Zarolujte tyčinku do tvaru flauty a opakujte pre zvyšné plátky. Plátky pečte na pečiacom papieri vo vyhriatej rúre na 170 -180° C do zlato-hneda.

Servírovanie

Polievku podávame v miske s tyčinkou položenou cez okraj taniera a s lyžičkou jogurtu v strede.

Morský vlk zabalený vo vínnych listoch s čiernymi fazuľkami, cherry paradajkami, fenyklom a hrozienkami

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Ryba

20 ks filetov Morského vlka (každý 80-100g)
20 zavarených vínnych listov

Obloha

500 g čiernych fazuliek
500 g cherry paradajok
3 ks fenyklu
3 ks póru
3 ks cibule
1 ks jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 menšia vetvička tymiánu
100 ml olivového oleja
100 ml bieleho vína
soľ a čerstvé mleté korenie
nastrúhaná kôra z 2 citrónov

Postup:

Ryba

Marinujte rybu v zmesi olivového oleja, soli a čierneho korenia minimálne pol hodinu. Potom omotajte filé v listoch viniča.

Obloha

Uvarte fazule al dente a nechajte ich vychladnúť. Umytú a nakrájanú zeleninu, restujte v panvici na olivovom oleji. Pridajte postupne hrozienka,fazuľu, víno a dôkladne premiešajte. Okoreňte podľa chuti a  a na zeleninu poukladajte obalenú rybku kožou dole presunúť ryby s vinicou listom (s kožou dole) na vrchole. Zakryte panvicu pokrievkou a varte pri nízkej teplote  6-7 minút, kým ryba nebude hotová. V prípade potreby podlejte rybku zeleninovým vývarom, aby sa vám zmes nepripálila.

Servírovanie

Servírujte zeleninu na veľkom plytkom tanieri s filé z Morského vlka  navrchu. Dolaďte kvapkami olivového oleja s citrónovou kôrou pre zvýraznenie chuti.

„Petimezopita“ Pomarančovo – kardamómové želé a vanilková zmrzlina s aromatizovaným olivovým olejom

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Petimezopita

750 ml Petimezi (grécky hroznový sirup)
250 ml olivového oleja
70 g cukru
1 ČL škorice
nastrúhaná kôra z 5 pomarančov
20 ml Tsikoudia – grécky likér Raki
150 ml pomarančového džúsu
400 g univerzálnej múky
100 g karobovej múky
1 ČL kypriacieho prášku

Pomarančové želé

1 l pomarančového džúsu
10 g želatíny
4 g celého kardamómu

1 kg vanilkovej zmrzliny
100 ml vanilkového olivového oleja

Postup:

„Petimezopita“ koláč

Oranžové želé

Pomarančový džús s kardamómom na panvici priveďte do varu, aby sa uvoľnila aróma. Vyberte kardamóm, pridajte želatínu a miešajte kým sa úplne neroztopí. Panvicu odstavte zo sporáku, vylejte na veľký plech, aby sa ochladila  Želé nakrájajte na malé kocky.

Servírovanie

Teplý koláčik naservíruje s kúskami pomarančového želé a kopčekom vanilkovej zmrzliny a kvapkou vanilkového oleja.

 

Dobrú chuť! A my sa tešíme na varenie so sieťou Aldemar opäť o rok!

 

22. marec, 2019
2 min. čítania

Najkrajšie miesta Bulharska

Burgas, kedysi malé rybárske mestečko pri pobreží Čierneho mora, sa nachádza približne v polovici cesty medzi mestami Varna a Burgas. Ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku sa táto oblasť stala vďaka širokým pieskovým plážam s pozvoľným vstupom do mora. Dôkazom starobylého pôvodu mesta sú zvyšky rímskeho opevnenia a Jupiterovho chrámu. Nájdete tu aj pozostatky hradu KozjakPrečítaj si viac

20. marec, 2019
2 min. čítania

Top destinácia roka 2018 – magické Jordánsko

Predstavte si krajinu, ktorá je exotická, no nepripomína vám gýčové plagáty, ktoré už ste videli najmenej tisíckrát, krajinu, kde vám sprievodcovia odhalia tajomstvo jedného zo siedmich divov sveta a miesta, ktoré vás prenesú v čase, krajinu, kde zažijete bezprostrednú pohostinnosť a špičkové služby v rezortoch, v ktorých si môžete vychutnať odpočinok na krásnych plážach a bez množstva turistov. PredstavujemePrečítaj si viac

19. marec, 2019
8 min. čítania

Delegátka Janka: „Veľa ľudí sa vracia z dovolenky s pocitom, že WOW, toto som naozaj nečakal.“

Minulý rok sme pred začiatkom sezóny spravili rozhovor s našou delegátkou Jankou z Kapverdských ostrovov, kde žije, pracuje a ktoré miluje telom i dušou. Fascinujúci podmorský svet, nekončiace sa široké pláže s nádherným bielym pieskom, podmanivá exotická atmosféra a temperamentní obyvatelia ostrovov, ktorých heslom je „no stress“, sú zárukou maximálneho oddychu.  Prečítajte si zaujímavý aPrečítaj si viac