Grécke špeciality – varili sme s tými najlepšími

Späť na zoznam 4. marca, 2019
3 min. čítania
Autor: Petra
Letná dovolenka je ešte ďaleko, ale my sme si chuť dovolenky pripravili už teraz. Ako po minulé roky, aj tento rok k nám zavítali šéfkuchári z gurmánskej tour Sympossio z prestížnej gréckej siete Aldemar a spolu s nimi sme si v rámci školy varenia pripravili grécke kulinárske špeciality, o ktoré sa s Vami radi podelíme prostredníctvom receptov.  

Olivová polievka s pečenou feta tyčinkou

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Polievka 500 g čerstvých vykostkovaných olív 200 g póru 200 g cibule 200 g zemiakov 200 g mrkvy 1 strúčik cesnaku 100 ml olivového oleja 100 ml bieleho vína Feta tyčinka 5 plátkov lístkového cesta 200 g syru feta 250 g jogurtu 1 zväzok čerstvého tymiánu 1 zväzok čerstvého oregána 100 ml olivového oleja soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Polievka Olivy zbavte soli ponorením do vriacej vody na niekoľko minút a následne do studenej vody. Prípadne olivy odsoľte namočením do studenej vody počas pol hodiny. Opakujte tento proces niekoľkokrát. Umyte a nakrájajte zeleninu. Zeleninu sprudka opečte na olivovom oleji a varte, kým nezmäkne. Pridajte víno a varte 3-4 minúty. Pridajte teplú vodu (alebo zeleninový vývar pre ešte lepšiu chuť) aby bola zelenina ponorená a priveďte do varu. Varte asi pol hodinu, kým bude zelenina mäkká. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu teplej vody. Do nádoby pridajte  olivy zbavené soli a rozmiešajte polievku ručným mixérom. Podľa potreby dochuťte soľou a čerstvým mletým korením. Feta tyčinka Nakrájajte cesto na pásiky. Natrite ho olivovým olejom, aby bolo cesto chrumkavé po upečení.  Celé cesto posypte nastrúhaným feta syrom a bylinkami. Zarolujte tyčinku do tvaru flauty a opakujte pre zvyšné plátky. Plátky pečte na pečiacom papieri vo vyhriatej rúre na 170 -180° C do zlato-hneda. Servírovanie Polievku podávame v miske s tyčinkou položenou cez okraj taniera a s lyžičkou jogurtu v strede.

Morský vlk zabalený vo vínnych listoch s čiernymi fazuľkami, cherry paradajkami, fenyklom a hrozienkami

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Ryba 20 ks filetov Morského vlka (každý 80-100g) 20 zavarených vínnych listov Obloha 500 g čiernych fazuliek 500 g cherry paradajok 3 ks fenyklu 3 ks póru 3 ks cibule 1 ks jarnej cibuľky 1 strúčik cesnaku 1 menšia vetvička tymiánu 100 ml olivového oleja 100 ml bieleho vína soľ a čerstvé mleté korenie nastrúhaná kôra z 2 citrónov

Postup:

Ryba Marinujte rybu v zmesi olivového oleja, soli a čierneho korenia minimálne pol hodinu. Potom omotajte filé v listoch viniča. Obloha Uvarte fazule al dente a nechajte ich vychladnúť. Umytú a nakrájanú zeleninu, restujte v panvici na olivovom oleji. Pridajte postupne hrozienka,fazuľu, víno a dôkladne premiešajte. Okoreňte podľa chuti a  a na zeleninu poukladajte obalenú rybku kožou dole presunúť ryby s vinicou listom (s kožou dole) na vrchole. Zakryte panvicu pokrievkou a varte pri nízkej teplote  6-7 minút, kým ryba nebude hotová. V prípade potreby podlejte rybku zeleninovým vývarom, aby sa vám zmes nepripálila. Servírovanie Servírujte zeleninu na veľkom plytkom tanieri s filé z Morského vlka  navrchu. Dolaďte kvapkami olivového oleja s citrónovou kôrou pre zvýraznenie chuti.

„Petimezopita“ Pomarančovo – kardamómové želé a vanilková zmrzlina s aromatizovaným olivovým olejom

Čo budete potrebovať?  (na  10 porcií)

Petimezopita 750 ml Petimezi (grécky hroznový sirup) 250 ml olivového oleja 70 g cukru 1 ČL škorice nastrúhaná kôra z 5 pomarančov 20 ml Tsikoudia – grécky likér Raki 150 ml pomarančového džúsu 400 g univerzálnej múky 100 g karobovej múky 1 ČL kypriacieho prášku Pomarančové želé 1 l pomarančového džúsu 10 g želatíny 4 g celého kardamómu 1 kg vanilkovej zmrzliny 100 ml vanilkového olivového oleja

Postup:

„Petimezopita“ koláč
Oranžové želé Pomarančový džús s kardamómom na panvici priveďte do varu, aby sa uvoľnila aróma. Vyberte kardamóm, pridajte želatínu a miešajte kým sa úplne neroztopí. Panvicu odstavte zo sporáku, vylejte na veľký plech, aby sa ochladila  Želé nakrájajte na malé kocky. Servírovanie Teplý koláčik naservíruje s kúskami pomarančového želé a kopčekom vanilkovej zmrzliny a kvapkou vanilkového oleja.   Dobrú chuť! A my sa tešíme na varenie so sieťou Aldemar opäť o rok!  
24. novembra, 2021
2 min. čítania

Dobrodružná cesta Ománom – nový výlet

Rozľahlé pláže s jemným bielym pieskom a priezračná voda Indického oceánu nie sú tým jediným, čím sa môže čarovný Omán pýšiť. Oáza s panenskou prírodou, historické mesto Mirbat či adrenalínová jazda po piesočných dunách, ktoré zažijete počas nového výletu dobrodružným Ománom, môžu byť jedinečným spestrením Vášho pobytu. Prvou zastávkou na našej dobrodružnej jazde je Wadi Darbat, údolie, ktoré […]
18. novembra, 2021
2 min. čítania

50 zážitkov v čarovnom Ománe v 8 dňoch

Omán je bezpochyby znamenitý pre svoje nádherné rozľahlé pláže s jemným bielym pieskom, ktoré ponúkajú možnosť toho najlepšieho relaxu. Teplé slnečné lúče a pohľad do nekonečných diaľav Indického oceánu však vonkoncom nie sú tým jediným, čo Vás v tejto krajine očarí. Či už preferujete bezstarostný relax alebo aktívny oddych, Omán je v oboch prípadoch svetom […]
3. novembra, 2021
2 min. čítania

Dovolenka v novembri

V novembri, kedy teploty na Slovensku klesajú, je najlepší čas vydať sa za slnkom a relaxom. Vybrali sme pre Vás ideálne miesto s krásnymi plážami a exkluzívnym hotelom s top službami, kde Vám bude ako v raji. Túžite si na dovolenke oddýchnuť a vychutnať si pokojnejšiu atmosféru v hoteli? Či naopak vyhľadávate bohatý animačný program? V Ománe si príde […]